Biography

Staff member Department of Public and Occupational Health (DPOH)
Na zijn opleiding aan de Amsterdamse ALO werkte Willem van Mechelen 9 jaar als leraar lichamelijke opvoeding. Dit combineerde hij met zijn studie geneeskunde (UvA). In 1982 deed hij artsexamen, waarna hij ging werken als bedrijfsarts/sportarts en als medewerker bij de werkgroep inspanningsfysiologie en gezondheidkunde van de Vrije Universiteit. In 1988 volgde registratie als bedrijfsarts en in 1992 promoveerde hij op het proefschrift ‘Aetiology and prevention of running injuries’. In 1993 volgde registratie als epidemioloog B.
Sedert 1999 is hij hoogleraar Sociale Geneeskunde in het bijzonder de bedrijfs- en sportgeneeskunde bij Amsterdam UMC (VUmc). Tevens is hij directeur van het VUmc spin-off bedrijf Evalua Nederland BV (www.evalua.nl), lid Raad van Commissarissen van De Arbo Unie B.V., lid van de adviesraad van de directie Sociaal Medische Zaken van UWV en adviseur van de RvB van het UMCG.
Willen van Mechelen ontving de citation award van the American College of Sports Medicine (ACSM) en is erelid van zowel de Koninklijke Vereniging Leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO), als de Nederlandse Vereniging voor Arbeids-en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Van de NVAB ontving hij ook de Burgerpenning voor zijn wetenschappelijke werk. In 2017 ontving hij van de Vrije Universiteit van Brussel een eredoctoraat. Recent werd hij toegevoegd aan de ‘Wall of Fame’ van de Hogeschool van Amsterdam. Hij is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland.